fbpx

kezelések

Paradontológia

Vérzik az ínye fogmosáskor? Rossz ízt érez a szájában vagy netán van néhány mozgó foga?

A fogágybetegség kialakulása

A kezdetekben még könnyen visszafordítható a folyamat, ezért is fontos a gyakori szűrés!

Egyéni fogékonyság, illetve immunrendszerünk válaszkészsége alapján a fogágybetegségnek két nagy csoportját (akut és krónikus) különböztethetünk meg.

Az akut forma nagyon ritka. A folyamat gyorsan megy végbe és a fogak körül súlyos csontvesztéssel jár, ugyanakkor ennél a formánál többnyire nem az egész fogazat, csupán néhány fog érintett.

Sokkal gyakoribb ugyanakkor a krónikus forma, melyben bár lassú a csontvesztés üteme, az az összes fogat érinti.

Bármelyik formáról is legyen szó, közös bennük, hogy a kiváltó okok (mint a rossz szájhigiénia, sok fogkő) megszüntetésével a folyamatot lassíthatjuk sőt, meg is állíthatjuk. Ez rendkívül fontos, hiszen a fogágybetegségek csendes gyilkosok: sokszor tünetmentesen vannak jelen és csak akkor figyel fel rájuk a páciens, amikor a csontveszteség már olyan mértékű, hogy mozogni kezdenek a fogak.

Fogágybetegségek következtében akár teljesen ép fogakat is elveszíthetünk, hiszen a betegség a fogat körülvevő csontot támadja, gyakran nem jár fájdalommal és ezért lehet sokáig panaszmentes. Ezt mindenképpen meg kell előznünk ezért fontos a minimum évenkénti fogkő eltávolítás! Immunrendszerünk válaszkészségét rengeteg faktor befolyásolja az örökletes tényezőkön kívül: dohányzás, cukorbetegség – inzulin rezisztencia, pubertáskori és terhesség alatti hormonális változások, menopausa, oszteoporózis (csontritkulás), alkoholizmus, táplálkozási zavarok, vitaminhiányos állapotok, stressz.