fbpx

kezelések

Paradontológia

Vérzik az ínye fogmosáskor? Rossz ízt érez a szájában vagy netán van néhány mozgó foga?

A fogkő és az ínygyulladás

A fogkövek a fogak felszínén hátrahagyott lepedékből, (amit plakknak nevezünk) és bakteriális bomlástermékekből álló elmeszesedett lerakódások. Nagyon károsak az ínyre és a fogat körülvevő szövetekre, mert felszínükön baktériumok telepednek meg, melyek állandó gyulladásban tartják az ínyszélt. Ilyenkor az íny vöröses, duzzadt, fényes és fogmosáskor vérezhet. Bizonyos esetekben agresszív anaerob baktériumok is megjelenhetnek a fogkövön megtapadó baktériumok tömegében, melyek a kellemetlen szájszagért felelősek.

Ha ezeket a tüneteket észleli önmagán, akkor bizony már önnek is aktuális lehet egy fogkő eltávolítás!

Sokszor nem látszik a fogakon a fogkő, csak a tüneteit észleljük: ilyenkor az íny alatt halmozódik fel, és ez a fajta fogkő a legveszélyesebb: nem látszik, gyakran még panaszt sem okoz, de az általa okozott állandó gyulladás miatt súlyosan károsodik a fog tartó szerkezete, ezért az íny alatti fogkő eltávolítása különösen fontos!

Genetikailag fogékony egyéneknél, akiknek az immunrendszere nem tudja felvenni kellő hatékonysággal a küzdelmet az agresszív baktériumok ellen, a gyulladás hamar átterjedhet a fog tartószerkezetére, a fogágy rostrendszerére és a csontra, csontlebontást indítva.

Ezt a folyamatot fogágybetegségnek (parodontitisnek) nevezzük.