fbpx

kezelések

fogpotlások

A régió egyik legfejlettebb fogtechnikájával! Ha fogpótlást szeretne, a legjobb helyen jár!

Cirkon fogpótlások

A ma elérhető legpontosabb CAD-CAM rendszerű fémmentes fogpótlások.

A leggyakoribb fogpótlás fajták a rögzített pótlások, ezen belül is a korona és híd pótlások. Sajnos boldog-boldogtalan készít pótlásokat annak ellenére, hogy akár egy fog hiányának pótlása, vagy ellátása koronával is komoly tervezőmunkát, szakértelmet és nagyon magas fogtechnikai hátteret kíván, máskülönben nem érhetjük el a kívánt eredményt.

Ma Magyarországon még mindig bevett szokás a preparálási határ nélküli csiszolás, ahol a korona szélét az ínyszélbe mélyesztik. Tangenciális preparálásnak nevezzük ezt a mind esztétikailag, mind funkcionálisan elítélendő csiszolást. A pótlás széle egy-két év után át fog tűnni az ínyszélen, mivel a fém váz felszínéről ionleválás fog megindulni, ami el fogja feketíteni az őt körülvevő ínyt, borzalmas esztétikát okozva ezzel. Az így elkészült koronák alá beszoruló fogkő is súlyos következményekkel járhat: az íny gyulladt, fájdalmas vérzik, majd visszahúzódik, a fognyak látható válik, ami pedig a fogérzékenységek egyik fő okozója.

Az általunk készített úgynevezett vállas preparálásnak egy jól látható határa van a csiszolt fogakon, így nem készülnek a fogtól elálló koronaszélek, nem ragad be a fogkő sehova, hiszen a fog és a korona átmenet nélkül folytatódik egymásban. Ez egy sokkal nehezebb preparálási forma, mely természetesen mind az orvostól, mind a fogtechnikától rendkívül magas precizitást kíván meg. Fejlettebb technológiai háttér szükséges hozzá, de az egészségügyben semmilyen kompromisszumos megoldással nem elégedhetünk meg!

A Vitadent Esztétikai és Implantológiai Centrumban készült pótlások életük szerves részévé válnak, nem engedhetünk meg tehát semmilyen hanyagságot elkészítésükben akkor sem, hogyha ezekkel a technológiákkal a legtöbb beteg nincs tisztában, hiszen nem az ő szakterülete a fogászat.

Nálunk minden folyamatot végigkövethet (sok esetben kell is a technikus bevonása, hogy pótlásai teljesen individuálisak, észrevehetetlenek legyenek) nincsenek titkok, így biztos lehet benne, hogy a legmagasabb minőséget kapja.

A mai modern fogászatban szerencsére már nem kell feltétlenül fémekkel dolgoznunk. A fémmentes pótlások kerülhettek előtérbe, melyek mind esztétikában, mind tartósságban magasan a fémvázas koronák, hidak felett vannak.

Cirkónium-dioxid vázaknak számos előnyös tulajdonságuk van: -nem allergizálnak, nem lépnek reakcióba szervezetünk szöveteivel, nem oldódik ki belőlük semmilyen káros anyag. Rendkívül kemények, ellenállóak és gyönyörű esztétikát lehet segítségükkel elérni, hiszen transzparenciájuk (fényáteresztő képességük) hasonló a természetes fogakon lévő zománcéhoz, így észrevehetetlen pótlásokat alkothatunk. Ezek a pótlások úgynevezett CAD-CAM technológiával készülnek, melynek lényege, hogy a koronáknak vagy hidaknak előkészített, lecsiszolt fogakról vett lenyomatot kiöntjük egy precíziós mintává, majd azt egy lézer szkenner segítségével digitalizáljuk. Az így kapott adatokból már számítógépen tervezhetjük meg a készítendő koronát vagy hidat, és végül a számítógép vezérlésével egy frézgép marja ki a cirkónium tömbből a pótlásokat. A pótlások váza így emberi hibától mentesen mikron pontossággal készülhet. Tudnia kell azonban, hogy ezen a technikán belül is vannak minőségbeli különbségek: nagyon sok féle gép és cirkónium van a piacon. Kezdve a Németországból vagy az USA-ból származó csúcskategóriás cirkóniumtól egészen a Kínából érkező bevizsgálatlan, Isten tudja honnan származó cirkon tömbökig. Értelem szerűen ezek nem ugyan azt a minőséget képviselik. Az eljárás borzasztóan technológia igényes. Csak akkor érhetjük el az általunk vágyott célokat, ha a legjobb gépekkel dolgozunk, minőségi anyagokból, ennek pedig megvannak a költségei.

Nincsenek csodák! Fele olyan áron, maximum fele olyan minőséget lehet kapni. Ez a megállapítás egészségügyre és kiemelten a fogászatra nagyon igaz.