fbpx

kezelések

Diagnosztika

Fejlett digitális eszközeinknek hála, ma már semmilyen probléma nem marad rejtve előttünk.

Cone Beam CT

A legfejletteb fogászatban használt radiológiai eszköz.

A fogászatban és szájsebészetben használatos készülékekkek szemben az általános orvoslásban használt CT (computer tomograph) készülékekkel hatalmas előnyük az összehasonlíthatatlanul alacsonyabb sugárterhelés.

Egy konvencionális CT készülék átlagosan 1500-3000 µSv terheléssel járnak míg a fogászatban használt Cone Beam CT mindösszesen 65-100 µSv terhelést jelentenek a páciens számára. Tehát körülbelül az 1/20-a terhelést jelent egy ilyen felvétel, ami rendkívül alacsony érték.

Természetesen Cone Beam CT felvételt nem készítünk rutinszerűen, de bizonyos beavatkozásoknál (például implantálásnál, vagy bölcsességfog eltávolításnál) manapság szinte nélkülözhetetlen a használatuk.

A felvételeken 100 mikronos pontossággal mérhetünk, alkalmasak 3D-s leképzésre, lehetőségünk nyílik rajtuk értékelni az arcüregek kiterjedését a felső állcsonton, valamint az alsó fogakat ellátó ideg, a nervus alveolaris inferior helyzetét is megítélhetjük rajta. Így mind a kiterjedtebb műtétek, mind az implantátumok tervezésében manapság már alapvető diagnosztikai és tervezési feladatokat tölt be a Cone Beam CT.