fbpx

kezelések

csontpótlás nélküli eljárások

A lehető legkevesebb műtéti beavatkozással járó megoldások, akár teljes fogatlanság kezelésére

Cysták eltávolítása (cystectomia)

Állandó gyulladást okozó gócok eltávolítása kis műtéti feltárásból.

Sokszor teszik fel pácienseink a kérdést: -miért kell évente új panoráma röntgen felvételt készítenünk róluk, hogyha semmilyen panaszunk sincs?

Erre a kérdésre a góckutatás a válaszunk! Teljesen csendben, panasz nélkül is elhalhat egy fog, vagy egy előzetesen gyökérkezelt fogon kezdődhet egy olyan gyökércsúcsi folyamat (ciszta vagy granulóma) amelynek fájdalmas jelei nincsenek. Egy panoráma röntgen felvétel azonban egyből fényt derít ezek jelenlétére.

Miért ennyire fontos, hogy megtaláljuk és eltávolítsuk őket?

Csendes gyilkosokként emlegetjük a cisztát a fogászat berkein belül, ugyanis gyakran panasz nélkül évekig növekedhetnek és érhetnek el elképesztően nagy méretet. Akkorára nőhetnek, hogy akár a fél állcsontot elfoglalják! Röntgen vizsgálat nélkül lehetetlen rájuk bukkanni, ezért fontos évente rutinszerűen végeznünk panoráma felvételeket.

A baktériumoktól hemzsegő ciszták és granulómák testszerte igen változatos tünetek okozói lehetnek. Ezek a tünetek sokszor nem is köthetőek a fogakhoz. Ilyen tünetek például: krónikus, állandó fáradtság, hajhullás, foltokban kopaszodás, bőrbetegségek, és szűnni nem akaró ízületi gyulladások.

Eliminálásuk során sajnos gyakran a fertőzött fogat is el kell távolítanunk, csak úgy tudjuk teljesen gyulladásmentessé tenni a fertőzött területet. Ha mégsem kell sort kerítenünk foghúzásra, akkor kis műtéti feltárásból távolítjuk el a cisztát, vagy cisztákat. A műtéti sebet varratokkal zárjuk, melyeket 1 hét múlva távolítunk el egy kontrollvizsgálat keretein belül. 

Nagyon fontos, hogy a teljes cisztát maradéktalanul eltávolítsuk, és a környező területet tökéletesen kitisztítsuk, hiszen így lesz a legkisebb esély a gyulladás kiújulására.

Sajnos minden igyekezetünk ellenére azonban néha számíthatunk a ciszta recidiválására, de a legprecízebben megtervezett és kivitelezett műtéttechnikának köszönhetően ennek a rizikóját a minimálisra csökkentjük.