fbpx

kezelések

fogbeültetés

Piacvezető prémium kategóriás implantátum rendszerek kompromisszumok nélkül!

Egy fog hiánya

Már egy fog elvesztésének is komoly következményei lehetnek a többi fogra nézve, nem beszélve az esztétikai hátrányairól. Pótolja mielőbb a legkorszerűbb technológiákkal!

Az elmúlt években az életünk minden területén rohamos fejlődéseknek lehetünk tanúi. Napról napra jelennek meg új lélegzetelállító technikák. Nincs ez másként a fogászat területén sem. Manapság az implantáció rutin eljárásnak számít csakúgy mint a számítógéppel tervezett és gépek által elkészített fogpótlások.

Ennek a fejlődésnek hála, ma már nem a hídpótlás az egyetlen és elsődleges megoldásunk, ha egy fog hiányát szeretnénk megszüntetni.

Az implantáció előnyei megkérdőjelezhetetlenek, ugyanakkor azt is meg kell jegyeznünk, hogy ezeket az előnyöket maradéktalanul csakis a csúcsminőségű, szakszerűen beültetett implantátumoktól várhatjuk el:

Nem kell csiszolnunk, roncsolnunk a hiány melletti fogakat, hiszen minden csiszolás hatalmas trauma a fognak, és feleslegesen kár veszélyeztetni egy szájban lévő ép fogat. A preparálás hatására a fog érzékeny lehet sőt, és ez az érzékenység nem mindig szűnik meg maradéktalanul a pótlás felhelyezése után sem. Legrosszabb esetben a csiszolt fog az őt ért trauma hatására el is halhat. Ez pedig egy gyökérkezelést tehet szükségessé.

A hidat nehéz tisztítani, alá sok esetben beszorulnak az ételmaradékok és előbb utóbb gyulladást okoznak. Ez nem csupán egy rossz szájíz, kellemetlen szájszagok forrása lehet, hanem a hidat tartó fogak károsodását, elvesztését is okozhatja. Nagyon sok páciens panaszkodik hídpótlásoknál azok nehéz tisztíthatóságára. Ha egy fog hiányát implantátummal pótoljuk, annak tisztítása a jól megszokott módon, a saját fogainkhoz hasonlóan történik.

A legfontosabb pedig, hogy az implantált területen NEM bomlik le a csont! A kihúzott fog helyén ugyanis szervezetünk elkezdi lebontani a használaton kívüli fogmedernyúlványt. A csont bomlását követik a lágyszövetek is, így az íny sorvadásával is számolnunk kell. Ez a folyamat később nem csak az implantációt nehezítené meg, de esztétikailag nagyon előnytelen következményekkel járna. A híd felhelyezésekor még ott lévő fogíny, a csontbomlás miatt pár év elteltével már jóval lejjebb helyezkedik el, kedvezőtlen esztétikai eredményt okozva ezzel.

Az implatáció minden szempontból jobb választás! Mára már kellő hosszútávú tapasztalattal rendelkezünk használatukról és kijelenthetjük, hogy amennyiben a protokollt betartva helyezi be az abban jártas fogorvos, akkor egy prémium kategórás implantátum egy életen át megtartható, és a legkevesebb kellemetlenséggel jár a páciensek számára, akkor is, ha csupán egy fog hiányáról van szó.

Fontos megemlíteni, hogy a foghiányokat minden esetben a lehető leghamarabb meg kell szüntetni! Már egyetlen fog hiánya is súlyos következményekkel jár:

A hiányt határoló fogak bedőlnek a foghiányba, lehetetlenné téve a későbbi pótlást és résessé téve az egész fogívet. A rágás következtében fogaink állandóan dinamikus egyensúlyban vannak, az őket érő erőhatásoknak megfelelően mozdulnak el. Az eltávolított fog mellett lévő fogakra plusz terhelés hárul, ezért az egyenlőbb erőelosztás érdekében a foghiányba „bedőlve” fogják elfoglalni új pozíciójukat, rengeteg kellemetlenséget okozva ezzel. A megnyílt fogközökbe ételmaradékok szorulnak be és előbb-utóbb ez gyulladáshoz, majd ezeknek a fogaknak az elvesztéséhez is vezethet.

A hiánnyal szemközt lévő antagonista fog/fogak belenőnek a hiányba. Ezt nevezzük elongációnak. Az elongálódott fogakkal számolnunk kell, hogyha később fogpótlást szeretnénk készíteni, hiszen beszűkítik annak helyét. Vagy koronával kell ellátnunk őket, vagy amennyiben az elongáció olyan nagy mértékű, nincs más megoldás: el kell távolítani ezeket a túlságosan „kinőtt” fogakat.

A kihúzott fog helyén a csont lebomlik, melynek káros hatásait fentebb említettük.

Harapási eltérések alakulnak ki, ahol egyes fogak túlterhelődhetnek, érzékennyé válhatnak. A túlterhelt fogak hosszú távon nem fogják elviselni a megnövekedett rágóterhelést, és körülöttük csontlebontódási folyamatok indulnak el. Emellett a kóros harapási forma rengeteg kellemetlen tünetet okozhat, mint amilyen például a migrén is.

Nem utolsósorban esztétikailag sem túl előnyös egy foghiány. Az igényesség az egészségénél kezdődik. Egy magára valamit is adó ember sem a munkában sem a magánéletben nem élhet sokáig foghiánnyal.

Látható tehát, hogy már egyetlen fog elvesztése is komoly eltéréseket okozhat, ezért a foghiányt mielőbb zárni kell a többi fog illetve az egész rágószerv védelmében.