fbpx

fogtechnika

technológia

A legkorszerűbb gépek és eljárások

Fejlett gépek

Üdvözöljük a 21. század fogtechnikájában!

Ezekkel a modern gépekkel teljesen új dimenziók nyílnak meg technikusaink előtt. Nagyon sok folyamatot számítógépek által vezérelve mikrométeres pontossággal végezhetünk el segítségükkel. Íme néhány példa, a fogtechnikánkon megtalálható csúcstechnikára:

-Schutz Tizian 5 CAD/CAM: A német Schutz Dental neve egyet jelent a magas minőséggel és az innovatív megoldásokkal. Technikánkon két CAD/CAM frézgépüket is használjuk. A CAD/CAM (CAD= computer aided design = számítógéppel szerkesztett
CAM = computer aided manufacturing = számítógéppel előállított) technológia lényege, hogy a fogakról vett lenyomat alapján elkészült gipszmintát egy lézer szkenner segítségével digitalizáljuk, majd számítógépen erre tervezzük a készítendő pótlást, amit aztán ezek a fejlett 5 tengelyes gépek microméteres pontossággal vágnak ki a gépekhez gyártott Tizian cirkonium tömbökből. Minőség gyorsaság és pontosság jellemzi őket.

-Ivoclar Empress eMax: Az az egyik legújabb kerámia égető kályhánk, melyet az utánozhatatlan esztétikai hatást keltő Ivoclar eMax kerámiához fejlesztettek ki. Egy adott kerámiával ugyanis akkor érhető el az a minőség amit valójában képvisel, hogyha a hozzá tartozó égető kályhában használjuk. Itt nincsenek kompromisszumos megoldások.

-Bego lézer: Bizonyos esetekben, amikor nagyon hosszú, nagy fesztávú pótlásokat készítünk, nem mindig szerencsés, ha ezeket egy darabban önti meg a fogtechnikus. Ilyen esetekben több darabban készülnek, és a fémet a gipszmintán lézer segítségével egyesítjük. Így nem keletkezik a pótlásokban feszültség, mely később a kerámia leplezés lepattogzását okozhatja. Segítségével lehetőségünk van különböző fémek (akár titán) egyesítésére is.

– HintEls szinter lézer: Hasonlóan a frézeléses CAD/CAM technológiához, itt is a gipszmintát szkenneli be egy lézer szkenner. Az ebből nyert digitális mintára tervezhetjük meg a fogpótlást. Viszont itt nem egy tömbből faragja ki a frézgép a kívánt formát, hanem egy lézernyaláb segítségével rétegről rétegre építi fel azt a szintergép. Az így készült munkák pontossága még a frézeléssel készültekét is felülmúlhatja. Az eljárás nagyban hasonlít a 3 dimenziós nyomtatáshoz. Ez a fogászatban jelenleg használt egyik legfejlettebb technológia.