fbpx

kezelések

Paradontológia

Vérzik az ínye fogmosáskor? Rossz ízt érez a szájában vagy netán van néhány mozgó foga?

Hormonális változások és a fogágybetegség kapcsolata

Összefüggések a hormonális változások és a fogágybetegségek között.

Hormonháztartásunk változásai jól nyomon követhetők az íny gyulladásos folyamataiban, különösen igaz ez a nemi hormonszint változásaira.

A pubertáskori, terhesség alatti hormonális változások és a fogamzásgátló tabletták hormonadagjai jelentősen súlyosbítják a már meglévő plakk okozta ínygyulladást. Tinédzsereknél a megnövekedett ösztrogén és tesztoszteron hormon szintek gyakran váltanak ki ínygyulladást drámai plakk felhalmozódás nélkül is, és sok esetben figyeltek meg bizonyos agresszív ínygyulladást okozó baktériumok jelenlétét is.

Terhesség alatt, a második-harmadik trimeszterben a magas hormonszintek a régóta fennálló ínygyulladást súlyosbítják, ezért különösen fontos a kismamáknak már a terhesség elejétől a megfelelő szájhigiéniára, fogkövek eltávolítására időt szánni, hiszen a kezeletlen fogágybetegség nem csak a fogainkat veszélyezteti, de akár koraszüléshez is vezethet!

A gyulladás kialakulásának hátterében itt is megfigyelhető az összefüggés a megemelkedett hormonszint és bizonyos agresszív szájüregi baktériumok elszaporodása között. Fogamzásgátló tabletták hatására is gyakran alakul ki súlyos ínygyulladás, ezért kiemelkedően fontos a tökéletes fogmosási technika elsajátítása, amivel a gyulladás kialakulása minimalizálható.

Fontos kiemelni azonban, hogy ezek a hormonális változások önmagukban nem okoznak fogágybetegséget!

A fogkő, plakk és a rajtuk megtelepedő baktériumok okozzák ezekben az esetekben is a panaszokat, a hormonális változások csupán felerősítik azokat, ezért kiemelten fontos az ilyen időszakokban a rendszeres fogászati kontroll vizsgálat és professzionális fogkő eltávolítás!

Tudjon meg többet a fogkő eltávolításról és professzionális szájhigiéniás kezeléseinkről!