fbpx

kezelések

Paradontológia

Vérzik az ínye fogmosáskor? Rossz ízt érez a szájában vagy netán van néhány mozgó foga?

Fogágybetegségek és a cukorbetegség

A cukorbetegségben szenvedőknek sokkal több odafigyelést igényel fogaik ápolása, és gyakoribb kontrollvizsgálatokra van szükségük.

Sajnos Magyarországon is egyre több ember szenved a modern kor népbetegségétől a cukorbetegségtől, amivel párhuzamosan nő a fogágybetegség kialakulásának kockázata is körükben.

A cukorbetegségnek sokfajta változatos szájüregi tünete lehet, attól függően, hogy a páciens cukorbetegsége milyen szinten kezelt, vércukorszintje mennyire stabilan beállított, kontrollált.

Súlyos, kontrollálatlan esetekben vezető tünet a csökkent nyáltermelés, szájszárazság, mely gyakran gombás (Candida) fertőzés kialakulásához vezet. Parodontológus szakorvosunknak köszönhetően ezek a fertőzések korán felismerésre kerülnek, így kezelésüket időben meg tudjuk kezdeni, hogy a betegség tünetei ne rontsák az ön mindennapi életének a minőségét.

A fogágybetegség kialakulása, és súlyossága is a vércukor szint stabilitásával függ össze: mind 1-es típusú, mind 2-es típusú cukorbetegeknél nagyon fontos, hogy jól kontrolláltan, stabilan legyen beállítva a vércukorszint, így csökkenthetjük a fogágybetegség súlyosságát.

Cukorbetegségben szenvedő pácienseknél súlyosbító faktorként szerepel a beteg kora, a dohányzás és a rossz szájhigiénia. Ha mindez együtt van jelen és a beteg elhanyagolja a szájhigiéniáját, akkor gyakran láthatunk ínygyulladást, tályogokat az íny mentén, melyek súlyos, gyors lefolyású fogágybetegséghez és csontbontáshoz vezetnek, aminek a vége a fogak elvesztése! Ezért kiemelkedően fontos cukorbetegségben szenvedő pácienseknél a fogágybetegség kezelése, íny alatti tasakok professzionális tisztítása, kiváló szájhigiénia fenntartása. Ez nem csak a fogaink megtartása miatt fontos, hiszen a 2-es típusú cukorbetegnél kontrolállhatóbb, stabilabb cukorszintet lehet elérni a szájüreg gyulladásmentes állapotának megteremtésével!

Tehát ha nincs gyulladás a szájüregben, a vércukorszint is könnyebben beállítható, jobban kontrollálható.