fbpx

kezelések

Paradontológia

Vérzik az ínye fogmosáskor? Rossz ízt érez a szájában vagy netán van néhány mozgó foga?

Fogágybetegségek kezelése: zárt kürett

A fogfelszínek „mélytisztítása” az egyik leggyakrabban alkalmazott kezelés a fogágybetegség megállítására.

Ínygyulladás, fogágybetegség meglétekor az íny alatt, a gyökérfelszínen lerakódott fogköveket is el kell távolítani. Ez a beavatkozás a „kürettálás”.

Míg az íny feletti fogkövet egy általános fogorvos, vagy egy jól képzett dentálhigiénikus is nagyon hatékonyan el tudja távolítani, a kürettálást már ennek a szakterületnek a specialistája, a parodontológus szakorvosunk végzi. A kezelés helyi érzéstelenítésben történik, kisfejű, éles kürettkanalakkal simítjuk át a gyökérfelszíneket, így az íny alatti fogköveket és a gyulladt ínytasakok falát távolítjuk el. Ezt az eljárást nevezzük zárt kürettnek.

Célja, hogy a gyökér felszíne a zománchoz hasonló simaságú legyen, így azon a fogágybetegséget okozó baktériumok nem tudnak megtapadni. A kezelés alkalmával célszerű az elálló tömésszéleket, koronaszéleket is felpolírozni, lesimítani, hogy a plakk megtelepedését minimálisra csökkentsük.

A kürettálás után 2-3 hónapot várunk, majd a tasakok újra mérésével megállapítjuk, hogy szükség van-e további beavatkozásokra.