fbpx

kezelések

csontpótlás nélküli eljárások

A lehető legkevesebb műtéti beavatkozással járó megoldások, akár teljes fogatlanság kezelésére

Gyökércsúcs-rezekció

Fertőzött gyökércsúcsok eltávolítása kis műtéti feltárásból.

Előfordulhat, hogy egy gyökértömés nem sikerül tökéletesen. Sokszor a fogak bonyolult gyökércsatorna morfológiája miatt nem lehet minden kritériumnak megfelelő (gyökércsúcsig érő és végig falálló) gyökértömést készíteni. Van olyan eset is, hogy nem tudunk minden fertőzést maradéktalanul eliminálni a gyökércsúcsi területről, sajnos azonban találkozhatunk trehány fogorvosi munkával is amikor egy gyökértömést vizsgálunk.

Ezeknél a gyökérkezelt fogaknál, ha valami probléma van a gyökértöméssel, például a tömés nem ér végig a gyökércsatorna teljes hosszán, vagy nem tölti ki azt, akkor találkozhatunk gyulladással a gyökércsúcsi területen. A gyulladások fogászati gócnak tekinthetők!

Ezek a gyulladások, granulómák, cysták, nem mindig járnak fájdalommal, ugyanakkor ezeket a baktériumoktól hemzsegő fogászati gócokat nem hagyhatunk a szervezetben.

Nagyon változatos panaszokat tudnak okozni testszerte, és sokszor nem is sejti a beteg, hogy fog eredetűek a panaszai. Ilyen fogászati góc által okozott betegségek lehetnek például: különböző ízületi gyulladások, rendellenes hajhullás (akár foltokban kopaszodás), bőrelváltozások, kiütések, ekcéma, sőt akár szívbelhártya gyulladás (reumás endocarditis) okozója is lehet egy fogászati góc!

A gyulladt terület eltávolítása: -kis műtéti feltárásból, csontablakot nyitva távolítjuk el a baktériumokkal fertőzött fog gyökércsúcsi részét, majd ha az összes fertőzött területet eltávolítottuk, varratokkal zárjuk a sebet. Ha szükséges gyulladáscsökkentő gyógyszerek adásával támogatjuk a műtéti beavatkozást. Egy héttel a műtét után eltávolítjuk a varratokat és kontrolláljuk a területet. Ilyenkorra már minden kellemetlenség megszűnik és a gyulladás nélkül élheti panaszmentesen mindennapjait.

Természetesen a műtét előtt, amennyiben szükségesnek ítéljük, újra elvégezzük a gyökértömést, hiszen sok esetben csak így biztosítható a hosszú távú gyógyulása az érintett fognak.

Rosszak az emlékei a gyökérkezelésről? Engedje bebizonyítanunk, hogy félelmei alaptalanok! Gyökérkezelés extra gyorsan és fájdalommentesen?