fbpx

kezelések

Gnathológiai kezelések

Stresszes? Szorítja fogait? A stresszt nem csökkenthetjük, de fogait és rágóízületét megvédhetjük!

Harapásemelő sínek

Az éjszakai fogsor szorítás káros hatásait tudjuk csökkenteni vele.

Sajnos napjaink felfokozott életritmusa, agyonhajszolt életmódja és az állandóan ránk nehezedő stressz rányomja bélyegét éjszakai pihenésünkre is.

Az események alvás közbeni feldolgozása sokszor jár éjszakai fogszorítással, csikorgatással amit mi magunk nem, vagy alig érzékelünk, csak az általuk okozott káros hatásokból következtethetünk meglétükre.

Meglepő, de lakosságunk közel 70%-a szenved az éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) és fogszorítás okozta tünetek valamelyikétől. Ezek lehetnek a fogászati tünetek, mint a kattogó izületek, fájdalmas rágóizmok, fognyaki kopások és érzékenységek valamint kopott, letöredezett fogak.

Léteznek ezeken túlmutatóan nem fogászati tünetek is például fáradt ébredés, levertség, alvászavarok, éber, felületes alvás, nyakfájás: kötött, merev nyak, hátfájás, derékfájás, reggeli fejfájás, migrén, karzsibbadás, arcfájdalmak, fülzúgás és ismeretlen eredetű arcüreg fájdalmak!

Tudjuk, hogy első hallásra hihetetlenül hangzik, hogy az állkapocs-ízületi problémák, a nyakfájások, a rossz alvás, illetve a fejfájások egy részéért az éjszakai fogszorítás a felelős – pedig így van!

Mivel éjszakai tevékenységről van szó, ezért a tünetek egy része a reggeli ébredés után a legerősebb. Ha ilyen, vagy ehhez hasonló panaszok némelyike Önnél is előfordul, akkor lehetséges, hogy Ön éjjel tudat alatt (!) csikorgatja, szorítja a fogait.

A fogszorítást sokszor nem kíséri hangjelenség. A tünetek mérsékelhetőek, vagy meg is szüntethetőek egy harapásemelő sín készítésével. Ennek a harapásemelő sínnek nagy előnye, hogy rugalmassága révén elnyeli a fogak összeszorításából származó hatalmas erőt, ezáltal kilazulhatnak a rágóizmok és megszűnhetnek a panaszok nem beszélve arról, hogy a csikorgatás hangjelenségeit is akár teljesen megszűntetheti és „hálótársa” is nyugodtabban alhat.

Az éjszakai fogszorítás és csikorgatás során roppant nagy erőhatás éri a természetes fogakat és a fogműveket egyaránt, melyek emiatt károsodhatnak. Ennek a leggyakoribb példái: a fognyakak területéről kipattoghat a zománc, érzékennyé válhatnak, a hidak porcelánleplezése sérülhet, váratlanul eltörhetnek töméseink.

A harapásemelő sín használatával kiválóan védhetőek eredeti fogaink, a nagykiterjedésű fogpótlások és az implantációs fogművek is.