fbpx

kezelések

Gyökérkezelések

Fájdalommentes, gyors kezelések a legfejlettebb gépi gyökérkezelő eszközökkel!

Mindent a gyökérkezelésekről

Minden gyökérkezelés alapvetően három lépésből áll:

1. A pulpakamra (ahol a fogat ellátó erek és idegek vannak) megnyitása, majd a pulpa eltávolítása.

Ezt trepanációnak nevezzük, és ebben a mozzanatban távolítjuk el a fogat egykor érzően beidegző idegeket. Ez természetesen teljes érzéstelenítésben zajlik, hogy a beteg ne érezhessen semmit a műveletből. A teljesség igényével azonban meg kell említeni: vannak olyan esetek, mikor a fogbél nagyon gyulladt, és ilyenkor nem tudunk hatásosan érzésteleníteni. Ilyen esetekben sem kell megijedni, gyógyszeres támogatással a legtöbb gyulladást le tudjuk csökkenteni arra a szintre, amikor már fájdalommentesen el tudjuk végezni a beavatkozást. Ez nagyon fontos: nem szeretnénk fájdalmat okozni önnek(még ha időlegest is) épp ellenkezőleg, arra vagyunk hivatottak, hogy azt megszüntessük!

Ebben a lépésben extra finom műszereket használunk, melyek segítségével a műszertörés kockázatát a lehető legkisebbre csökkentve tudunk végighaladni a gyökércsatorna teljes hosszán.

2. Fertőzött szövetek eltávolítása, gyökércsatorna megmunkálása, feltágítása, valamint átöblítése.

A gyökérkezelés során a fog túlélése szempontjából ez a legmeghatározóbb lépés. Éppen ezért itt semmilyen kompromisszum nem engedhető meg. Itt jönnek a képbe a ma elérhető legjobb gépi technikák (Reciproc, Mtwo) melyekre speciális, egyszer használatos Nikkel-Titán tűket használunk, amik extrém hajlításokat is kibírnak tartós torzulás, alakváltozás, és törés nélkül.

Ezek a fejlett rendszerek adják meg a lehetőségét, hogy tökéletesen kitisztított, szabályos alakú gyökércsatornákat alakíthassunk ki. Nem utolsó sorban ez az úgynevezett gépi gyökércsatorna tágítás összehasonlíthatatlanul gyorsabb a kézi megmunkálásnál, így nyugodtan elfelejtheti a 2-3 órás procedúrákat, a gépi technikával akár a harmadára csökkenthető a kezeléshez szükséges idő!

Ebben a lépésben történik a gyökércsatorna hosszának pontos meghatározása, melyet rutinszerűen egy úgynevezett apex lokátorral teszünk meg. Hatalmas előnye ennek a technikának, hogy elekrto-kémiai úton működik, így terhes kismamánál is alkalmazható, nincs szükség röntgen besugárzásra! Ez az apex lokátor a gépi gyökérkezelő egységünkbe van beépítve, ami lehetővé teszi, hogy kezelés során folyamatosan monitorozzuk az éppen elért mélységet, így megelőzve az esetleges túltágítást.

3. Gyökértömés

Az előzőekben említett gyökércsatorna tágítás után a már feltágított, kitisztított teljesen gyulladásmentes gyökércsatorna feltöltése következik egy erre kifejlesztett speciális gyökértömő anyaggal, mellyel beszűkítjük, megszüntetjük a helyet a baktériumok számára, megelőzve egy esetleges visszafertőződést. Ezek a gyökértömő anyagok gyulladás gátlók, valamint röntgenárnyékot is adnak, így a tömést ellenőrizhetjük egy röntgenfelvételen.

Minden gépi gyökértágító rendszerünkhöz a hozzá való, gyártó által ajánlott gyökértömő szettet használjuk, így biztosítva a tökéletes zárást. Ezek után az elkészült gyökérkezelést ideiglenes töméssel zárjuk, hagyjuk véglegesen is megkötni gyökértömő anyagunkat, és általában 4-5 nap elteltével elkészülhet a fog végleges helyreállítása töméssel, betéttel, vagy akár fémmentes koronával.

Minden gyökérkezelésnél felhívjuk pácienseink figyelmét, hogy a kezelt fogak eltérően viselkedhetnek az élő fogaiktól: kiszáradásuk miatt hajlamosabbak letörni, színük az elhalt dentin miatt az évek alatt egyre sötétebbé válhat, illetve a kezelés után akár több héttel is jelentkezhetnek apróbb tompa fájdalmak, melyek természetesen szűnni fognak.