fbpx

kezelések

fogbeültetés

Piacvezető prémium kategóriás implantátum rendszerek kompromisszumok nélkül!

Több fog hiánya

Implantátum vagy híd pótlás? Minden foghiányt személyre szabottan kezelünk és az önnek legmegfelelőbb pótlást ajánljuk!

Már egyetlen fog hiányának is komoly következményei lehetnek:

A kihúzott fog helyén a csont lebomlik. 
Szerveztünk nem táplál feleslegesen olyan szövetet, amely funkcióját vesztette, így miután eltávolítunk egy fogat, az őt tartó csont felszívódásnak indul. Ez a folyamat nem csak a későbbi implantációt nehezíti meg, és csontpótlást tesz szükségessé, hanem esztétikailag is kedvezőtlen helyzetet okoz, az csontot borító lágyszövet a fogíny visszahúzódása miatt. 

Az eltávolított fog mellett lévő fogak bedőlnek a foghiányba, 
lehetetlenné téve a későbbi pótlást és résessé téve az egész fogívet. A rágás következtében fogaink állandóan dinamikus egyensúlyban vannak, az őket érő erőhatásoknak megfelelően mozdulnak el. Az eltávolított fog mellett lévő fogakra plusz terhelés hárul, ezért az egyenlőbb erőelosztás érdekében a foghiányba „bedőlve” fogják elfoglalni új pozíciójukat, rentgeteg kellemetlenséget okozva ezzel. A megnyílt fogközökbe ételmaradékok szorulnak be és előbb-utóbb ez gyulladáshoz, majd ezeknek a fogaknak az elvesztéséhez is vezethet.

A foghiánnyal szemközt lévő antagonista fog/fogak elongálódnak,
vagyis „belenőnek” hiányba. Az elongálódott fogakkal számolnunk kell, hogyha később fogpótlást szeretnénk készíteni, hiszen beszűkítik annak helyét. Vagy koronával kell ellátnunk őket, vagy amennyiben az elongáció olyan nagy mértékű, nincs más megoldás: el kell távolítani ezeket a túlságosan „kinőtt” fogakat.

Harapási eltérések alakulnak ki
ahol egyes fogak túlterhelődhetnek, érzékennyé válhatnak. A túlterhelt fogak hosszú távon nem fogják elviselni a megnövekedett rágóterhelést, és körülöttük csontlebontódási folyamatok indulnak el. Emellett a kóros harapási forma rentgeteg kellemetlen tünetet okozhat, mint amilyen például a migrén is.

De mi a helyzet akkor, ha több fog hiányzik?

A foghiányok okozta rágószerv károsodások összeadódnak, és a kiterjedtebb foghiányok még nagyobb eltéréseket okoznak.

Leggyakrabban az örlőfogainkat veszítjük el, így romlik rágóképességünk, torzul harapásunk, aminek ízületi bántalmak, és a maradék fogak kóros túrterhelése lesz a következménye. Megfelelő rágófogak híján a megmaradt fogak nem képesek elviselni a megnövekedett rágóerőt, és úgynevezett traumás okklúzió alakul ki a foghiányok következtében.

Gyakran jelentkeznek páciensek hozzánk ezzel a problémával: több foguk hiányzik, ugyanakkor a megmaradt fogaik bár szuvasodástól mentesek, mégis panaszosak, fájnak. Nehezen tudnak enni, és a fájdalom gyakran kisugárzik, úgy érzik, az egész fejük fáj! Akár migrénes fejfájást és ízületi panaszokat is okozhatnak kiterjedtebb foghiányok, és a maradék fogak túlterhelése! 

A túlterhelt fogaknál a panaszok mellett, vagy akár azok nélkül gyors csontlebontódásnak lehetünk tanúi, amit később az amúgy teljesen ép fogak lazulása, majd végül elvesztése követhet!

Ezek a panaszok csak akkor javulhatnak, ha pótoljuk az elvesztett fogakat és újra kiegyensúlyozzuk a harapást!

Több fog hiányánál már érezhetően romlik az életminőségünk. Nem ehetjük azt, amit akarunk, hiszen jelentősen csökkent a rágóképesség. Ez hosszútávon akár rossz tápláltsághoz is vezethet, ezért is minél előbb pótolni kell a hiányzó fogakat és visszaállítani az eredeti rágóképességet, nem is beszélve az esztétikai hátrányokról! A rendezett ápolt és hiánytalan fogazat az igényesség mércéje! 

Úgynevezett sorvégi foghiányoknál, vagyis amikor az örlőfogak hiányoznak hídpótlás nem is készíthető, hiszen nincsenek meg a hidat tartó pillér fogak!

Ha rögzített pótlást szeretne nagy kiterjedésű sorvégi hiányoknál a beültetés nemcsak a legjobb, de az egyetlen szóba jöhető megoldás! Természetesen az előnyei nem csupán sorvégi örlőfog hiányoknál jelentkeznek, hanem bármilyen foghiány esetében. Prémium implantátum rendszereink segítségével gyorsan és megbízhatóan találhatjuk meg önnek is a legjobb megoldást foghányának pótlására. 

Az idő sok mindent megold, de a foghiányait nem fogja! Ne várja meg amíg a tünetei súlyosak lesznek, vagy a csontbomlás üteme eléri azt a szintet, hogy az implantációhoz már csontpótlásra legyen szüksége!