fbpx

kezelések

csontpótlási eljárások

A kevés csontja miatt lehetetlennek tűnik az implantálás? Nálunk nincsenek lehetetlenek!

Sinus lift (arcüregemelés)

Az egyik leggyakrabban alkalmazott csontpótlási eljárás a felső állcsonton.

Az implantáció egy fejlett rendelőben manapság már rutin feladatnak számít. Sok esetben kedvező körülménnyekkel, megfelelő csontkínálattal találkozunk, és problémamentesen helyezhetjük be a műgyökereket.

Nem minden esetben találunk azonban ideális feltételeket az implantációra. A legtöbb nehézséget a nem megfelelő mennyiségű, illetve minőségű csontkínálat okozza. Ha nincs megfelelő csontkínálat, nem implantálhatunk addig, amíg meg nem teremtjük azt.

Ilyenkor valamilyen csontpótló műtétnek kell megelőznie a beültetést.

A legtöbb ilyen jellegű nehézséggel a felső állcsontnál találkozunk. Speciális anatómiai viszonyainak köszönhetően ezen a területen foghúzás után nagyon nagy mértékben elvékonyodik a fogmedernyúlvány, lecsökken a csontkínálat.

A felső állcsont speciális viszonyai viszont lehetőséget adnak az alábbi csontpótlási beavatkozásra:  -az arcüreg (Sinus Maxillaris) a felső örlőfogak területén a fogmedernyúlvány alját képzi. Gyakran olyan vékony az itt lévő csontállomány, hogy az arcüreget szinte csak egy fél milliméteres csont és a sinus erős nyálkahártyája választja el a szájüregtől. Így lehetőségünk nyílik az arcüreg nyálkahártyája alá csontpótló anyagot juttatva, azt feltölteni csonttal „megemelni”.

Ezeket az „arcüreg emelő” csontpótlási technikákat hívjuk sinus lift-nek.

Az arcüreg emeléssel történő csontpótlási technikákban két nagy csoportot (zárt és nyitottt sinus lift) különböztethetünk meg: az egyik esetben az implantációval egy időben történik a csontpótlás, míg a másikban ez egy külön műtétet igényel.

Zárt sinus lift

Ha csak kisebb mértékű a csonthiány, a csontpótló műtétet végezhetjük az implantációval egy időben is. A műtét során az implantátum előfúrását követően megemeljük az arcüreget bélelő nyálkahártyát, és ez alá helyezzük a csontpótló anyagot. Ilyen esetben többet kell várni a beültetés után, mint csontpótlás nélküli implantációnál, viszont nincs szükség további műtéti beavatkozásokra, a csontpótlás és az implantáció egy időben történhet. Fontos kiemelni, hogy erre a technikára csak akkor van lehetőség, ha a csontkínálat több milliméter vastag és az implantációnál megfelelő primer stabilitást adhat, ugyanakkor nem elegendő vastagságú önmagában.

Nyitott sinus lift

Nagyobb mértékű csonthiány pótlására szolgál ez a műtéti technika. Az implantációt megelőzően kerítünk sort a beavatkozásra, majd a műtét után általában 6 hónapot kell várnunk a teljes csontátépülésig és csak ezután végezhetjük el a beültetést!

Bár többféle műtéti technika létezik, általánosságban a műtét a következőféleképpen zajlik: kis feltárásból csontablakot nyitunk az állcsont külső falán, majd ezen a nyíláson keresztül töltjük fel a nyálkahártya alatti rést csontpótló anyaggal, végül a csontablakot egy speciális membránnal zárjuk, amely megakadályozza a behelyezett csontpótló anyag felszívódását.

Csontpótló anyagokból az elérhető legjobb minőségűeket használjuk, itt semmilyen kompromisszum megkötésére nem vagyunk hajlandóak! Ennek ellenére a csontpótolt területeken képződő csont minősége általában nem éri el a saját csontét. Implantációra tökéletesen megfelelő és tartós csontállományt hozhatunk létre, de szerkezete nem lesz olyan stabil, erős, mint a meglévő csontunk.

Minden esetben, de kiváltképpen a csontpótolt állcsontba prémium kategóriájú implantátumokat ajánlunk. A csontpótolt területeken a gyengébb csontminőség miatt általában nem lesz akkora stabilitása az implantátumoknak, ezért fontos, hogy a lehető legjobb minőségű, legbiztonságosabb implantátum rendszereket használnunk. Senki sem akarja, hogy egy ilyen hosszadalmas csontpótlási eljárás után bármi komplikáció lépjen fel a beültetett implantátumoknál azok gyengébb minőségéből fakadóan!

Van olyan terület, ahol érdemes pénzt spórolnia. A fogászati implantáció azonban nagyon nem ez a terület!

Nem mindegy mi kerül beépítésre. Válasszon prémium implantátum rendszereink közül!