fbpx

kezelések

csontpótlás nélküli eljárások

A lehető legkevesebb műtéti beavatkozással járó megoldások, akár teljes fogatlanság kezelésére

Fogak, gyökerek sebészi eltávolítása

A lehető legkisebb traumával járó sebészi fogeltávolítások. Nincs vésés, csak precíz fájdalommentes műtétek!

A legtöbb esetben komplikációmentesen zajlik egy fog húzása. Előfordulhat azonban, hogy az eltávolítandó fog olyan nagymértékben destruálódott, szerkezete annyira meggyengült, hogy azt a rutin foghúzás eszközeivel nem lehet eltávolítani. Sok esetben találkozhatunk betört gyökerekkel, vagy íny széléig korhadt fogakkal, amiket nem lehet fogókkal kihúzni.

Ilyen esetekben sebészi úton úgynevezett emelőkkel, vagy kis sebészeti feltárásból szedjük ki a sérült fogat, vagy gyökeret. Mindig az adott esettől függ, hogy a fog eltávolítható-e emelők segítségével, vagy feltárást kell végeznünk mindenképpen.

A fogászati emelők működése azon alapszik, hogy az eltávolítandó fog mellé helyezett műszer hosszú erőkarját használjuk annak kimozdítására. Amennyiben ez nem lehetséges, kis sebészeti metszésből fel kell tárnunk az eltávolítani kívánt fog melletti területet és mikrosebészeti eszközökkel, a lehető legkevesebb csontszövet eltávolításával mozgatjuk ki a fogat.

Természetesen ilyen esetben sem kell tartania semmitől. Ezek a beavatkozások ugyanúgy teljes érzéstelenítésben zajlanak, mint a rutin extrakciók, csupán tőlünk kívánják az ehhez szükséges plusz felszerelést, illetve azt a szaktudást, gyakorlatot, amellyel szájsebészeink rendelkeznek!

Itt is meg kell azonban említenünk a foghúzás rövid és hosszú távú káros következményeit:

A fogak eltávolítása ugyanis sohasem lehet önmagában cél, csupán egy eszköz, jobban mondva az utolsó lehetőség egy fennálló gyulladás megszüntetésére. A cél mindig a teljes rágófunkció és esztétika visszaállítása ennek érdekében pedig mielőbb pótolni kell az elvesztett szöveteket.

Már egyetlen egy fog hiányának is komoly következményei lehetnek: azon túl, hogy esztétikai problémát jelent, már egyetlen fog hiányától is megbomlik a fogak egymással alkotott egysége, eltorzulhat, sérülhet a harapása.

A fogakat tartó fogmedernyúlvány pedig (mivel megszűnt a funkciója) elkezd felszívódni. Ez később akár lehetetlenné is teheti a fog pótlását, de egy nagyon hosszadalmas csontpótlást is előrevetíthet.

A Vitadent Esztétikai és Implantológiai Centrumban lehetőség van ennek megelőzésére és a foghúzással egy időben, egy zsibbasztásban azonnali implantációt végezhetünk, így nem kell hosszú hónapokat várni a seb gyógyulására és még egy műtéten átesnie.

Tudjon meg többet az azonnali implantációról!